Comença la temporada d’esquí: alguns consells...
En començar la temporada d’esquí cal tenir presents alguns punts relacionats directament amb les necessitats energètiques i les necessitats de líquids que comporta aquest esport.
Les necessitats energètiques de l’esquí es relacionen directament:
Amb la durada de l’exercici i la intensitat, amb el tipus d’esquí practicat (es consumeixen més calories fent esquí de muntanya, de fons o randonnée que fent esquí alpí).
Amb la tècnica que tingui l’esquiador: es “crema” més com més es domina la tècnica i més a “fons” s’esquia.
També depenen de les condicions meteorològiques: si fa més fred, el cos utilitza més calories per mantenir la temperatura corporal.
Les necessitats de líquids:
Per funcionar bé, el cos ha de mantenir-se hidratat.
Penseu que amb una pèrdua d’aigua corporal de l’1% del nostre pes, el rendiment disminueix un 10%.
Fer esport en altitud també implica més pèrdues hídriques.
El fred i el vent fan augmentar la diüresi.
Què cal fer?:
Esmorzar és imprescindible i ha de consistir en:
Llet o derivats lactis, aigua, infusions.
Fruita/sucs/liquat/compota.
Mantega/oli/mel/melmelada.
Pa, torrades, cereals, coca...
Opcional: ou, truita, embotit senzill.
Emportar-se menjar:
Fruita com el plàtan, barretes de fruits secs, barretes de cereals, un entrepà, un pa d’espècies, galetes...
Líquids:
Emportar-se una cantimplora amb aigua o una infusió calenta amb una mica de mel.
Beure un got d’aigua cada mitja hora.
Pensar en les begudes isotòniques o amb el cacau calent.
COMPTE!: recordeu que la cafeïna és diürètica i que la trobem en moltes begudes ensucrades.
Si ens quedem a dinar a les pistes:
Ens anirà bé per deixar reposar els músculs i reposar energia.
El pa (entrepà), la pasta o l’arròs, els carbohidrats, són la millor elecció.
Les salses han de ser senzilles a base de vegetals (de tomata, bolets, pesto o verdures...)
Podem afegir-hi una mica de carn (poc greixosa) o de peix, o pernil...
A les postres, fruita o lactis.
I cal aprofitar la pausa per beure i rehidratar l’organisme.